e-mail: kdketnet@gmail.com

 

МІНІ-ПРОЕКТ «СМАЧНО. КРЕАТИВНО. КОРИСНО...»

(реалізується в межах інформаційно-просвітницького волонтерського проекту "Покоління небайдужих")

 

Мета: популяризація здорового і повноцінного харчування, свідомого ставлення шкільної молоді та студентства до зміцнення свого здоров’я.

 

 

Розглядаються питання, пов’язані з етикетними нормами й правилами харчування. Це стосується як уміння правильно споживати їжу, так і вміння сервірувати стіл, бути гостинними. Сучасній молодій людині слід знати особливості офіційних прийомів із вживанням їжі, правила столового етикету та діловог спілкування.

 

Керівник міні-проекту «Смачно. Креативно. Корисно.»: Звягінцева Вікторія, студентка гр. ХТ-20-4.

 

Активісти проекту: Хабенко Денис, Теницький Микола, студенти гр. ХТ-19-1 та Сарай Марія, Абанькіна Юлія студенти гр.ХТ-18-3.

 

Координатори проекту: Заіка О.А., Пислиця А.І., Лисенко Н.П., Єніна Л.І., Бурмак Т.О. -викладачі технологічних дисциплін.

ЗМІСТ

 

2018-2019 н.р.

2019-2020 н.р.

2018-2019 н.р.

 

Відкрите засідання «Сервіс-клубу» «Парад спеціальностей КДКЕТ»

 

07 листопада 2018р. в рамках Проекту педагогічного партнерства Криворізького державного комерційно-економічного технікуму із загальноосвітніми навчальними закладами по впровадженню Концепції НУШ (нова українська школа), на базі Криворізької ЗОШ №65 викладачами технікуму Слюсаревою О.В., Пислицею А. І., Заікою О. А. було проведено відкрите засідання Сервіс-клубу - «Парад спеціальностей КДКЕТ».

 

Метою зустрічі було ознайомити учнів дев’ятих класів з професіями та посадами, за якими можуть працювати випускники технікуму, розширити знання з прогресивних форм обслуговування та особливостями попередньої сервіровки столу відповідно до тематики банкету.

 

До уваги учнів було запропоновано демонстрацію спеціального одягу, який є візитною карткою кожної спеціальності, якої навчають в навчальному закладі, що допомогло створити особливу атмосферу і позитивний імідж КДКЕТу.

 

Кульмінацією стали майстер-класи від студентів технікуму: «Фрукти-фламбе», «Сервірування столу в українському стилі», під час якої учні та вчителі отримали не лише задоволення від заходу, а й можливість продегустувати страви.

 

 

Майстер-клас для школярів від гуртка «Смак»

 

10 лютого 2019р. в рамках волонтерського міні проекту «Смачно. Корисно. Креативно.», гурток «Смак» презентував для школярів майстер-клас «Барви млинців». Волонтери-студенти гр.ХТ-16-2, під керівництвом координаторів Лисенко Н.П. та Єніної Л.І. розповіли про технологію приготування млинчикового тіста та запропонували прийняти участь в випіканні та оформленні виробів.

 

 

Виїзне заняття «Гастрономія та Хімія: мистецтво і наука» для учнів КЗШ № 122.

 

13 лютого 2019р. в рамках роботи інформаційно-просвітницького волонтерського проекту «Покоління небайдужих» відбулися виїзне заняття «Гастрономія та Хімія: мистецтво і наука» для учнів КЗШ № 122.

 

Метою зустрічі було показати симбіоз двох галузей Технології харчування і Хімії.

 

Волонтери-студенти КДКЕТ гр. ХТ 17-3 під керівництвом кординаторів Слюсарєвої О.В., Пислиці А.І., Заіки О.А завітали до ЗОШ №122 з проектом «Здорова школа для щасливих дітей» і презентували захід «Смачні, корисні, креативні питання для здорового харчування», для формування ключових компетентностей з технологій та актуалізації початкових знань про ресторанний сервіс.

 

Зустріч пройшла у формі інтерактивної гри з елементами коучингу, у процесі якої команди учнів 9 - 11 класів змагалися знаннями з корисного харчування, отримали навички складання збалансованого раціону харчування молодої людини. Кульмінацією стало виготовлення та оформлення веррінів - багатоскладових закусок, які подаються в маленьких фуршетних стопках.

 

Учні, вчителі школи з великою цікавістю дегустували гарбузові чіпси, верріни з овочів, отримали велике задоволення від зустрічі та збагатили свою життєву скарбничку повчальною інформацію.

 

В іншій аудиторії працювали справжні чарівники. Студенти новачки Луців Анастасія та Яковенко Вадим, під керівництвом викладачів хімії, ознайомили школярів зі стравами молекулярної кухні.

 

 

2019-2020 н.р.

 

Майстер-клас «Соціальний аспект у розвитку професії кухар»

 

17.09.2019р. в рамках роботи інформаційно-просвітницького волонтерського проекту «Покоління небайдужих» міні-проекту «Смачно. Корисно. Креативно.» кординатори - викладачі циклової комісії «Харчових технологій та готельно-ресторанної справи» (О.А.Заіка, Н.П.Лисенко, А.І.Пислиця, Т.О.Бурмак), керівництво структурного підрозділу виробничого навчання (Л.М.Макаренко, О.В.Слюсарева) та студенти-волонтери Криворізького державного комерційно-економічного технікуму з метою співробітництва із Криворізькою філією «ПЕРША УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ШЕФ-КУХАРІВ», «Metro Cash&Carry», «Rational» та ресторанного комплексу «Околиця» взяли участь у майстер-класах щодо розвитку сучасної української кулінарної справи «Соціальний аспект у розвитку професії кухар».

 

 

Захід проводився з метою популяризації інноваційних технологій у галузі кулінарії, залучення молоді до професії кухарів та об’єднання професіоналів ресторанної індустрії: бренд-шеф Вадим Лелека ознайомив присутніх із новими горизонтами сучасного інноваційного устаткування; керівник філіалу Асоціації Шеф-кухарів м. Кривий Ріг - Артем Триколенко розповів про ефективні рішення у сфері професійного обладнання для ресторанної галузі; від Сергія Пластуна та Сергія Прокоповича дізналися про новації у галузі приготування страв.

 

 

Участь КДКЕТ у «Фестивалі професій «KrivbassCitiSkills»

 

У рамках роботи інформаційно-просвітницького волонтерського проекту «Покоління небайдужих» міні-проекту «Смачно. Креативно. Корисно.» студенти-волонтери Криворізького державного комерційно-економічного технікуму взяли участь у міському профорієнтаційному інтерактивному дитячому заході «Фестиваль професій «KrivbassCitiSkills», що відбувся 21 вересня 2019р. у Парку Героїв (район Соцміста). Захід проходив за підтримки виконкому Криворізької міської ради та громадської організації «Криворізька фундація майбутнього», з метою привернути увагу дітей та молоді до фахового різноманіття та спробувати свої сили у різних сферах професійної діяльності.

 

Фахівці КДКЕТ представляли локацію за профілем торговельно-ресторанний сервіс (кухар, кондитер, офіціант, бармен, продавець продовольчих і непродовольчих товарів, тощо)».
 

 

 

 

 

 

Майстер-клас «Ягня в меню ресторану»

 

22.10.2019р. в рамках роботи інформаційно-просвітницького волонтерського проекту «Покоління небайдужих» міні-проекту «Смачно. Корисно. Креативно.» студенти-волонтери КДКЕТ, методист служби виробничого навчання О.В. Слюсарева, викладач циклової комісії «Харчових технологій та готельно-ресторанної справи» А.І. Пислиця та з метою співробітництва із Криворізькою філією «ПЕРША УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ШЕФ-КУХАРІВ», «LAMBiCO», «Food Festival», взяли участь у майстер-класі щодо розвитку сучасної української кулінарної справи «Ягня в меню ресторану».

 

 

 

Інтерактивно-інформаційний вісник «Школа вишуканих манер та комунікацій»

 

6 листопада 2019р. у рамках роботи інформаційно-просвітницького волонтерського проекту «Покоління небайдужих» міні-проекту «Смачно. Креативно. Корисно.» в Криворізькому державному комерційно-економічному технікумі студентами-волонтерами гр. ХТ 19-1 та ХТ 17-3, (під керівництвом координаторів Пислиці А.І. та Заіки О.А.) було проведено інтерактивно-інформаційний вісник «Школа вишуканих манер та комунікацій».

 

 

 

Майстер-клас «Утиные истории или утка под Новый год»

 

04.12.2019р. в рамках роботи інформаційно-просвітницького волонтерського проекту «Покоління небайдужих» міні-проекту «Смачно. Корисно. Креативно.» викладачі циклової комісії харчових технологій та готельно-ресторанної справи А.І. Пислиця, О. А. Заіка та студенти Криворізького державного комерційно-економічного технікуму у рамках співробітництва із Криворізькою філією «ПЕРША УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ШЕФ-КУХАРІВ», «Тhermomixua», «Food Festival» та ресторанним комплексом «Околиця» взяли участь у майстер-класі на тему: «Утиные истории или утка на Новый год». Захід мав демонстраційний характер з елементами дегустації.

 

 

Святкування Міжнародного Дня бармена та офіціанта

 

06 лютого 2020р. в рамках роботи інформаційно-просвітницького волонтерського проекту «Покоління небайдужих» міні-проекту «Смачно. Корисно. Креативно.» в Криворізькому державному комерційно-економічному технікумі активні члени «Сервіс клубу» (координатори- викладачі готельно-ресторанної справи Заіка О.А., Пислиця А.І.) долучилися до святкування Міжнародного Дня бармена та офіціанта, підготувавши програму з цікавими заходами:

 

• демонстраційне приготування слабоалкогольних коктейлів;

• практичний тренінг для слухачів Школи лідерства на тему «Основні правила столового етикету» (тренер Пислиця А.І.).

 

 

Заняття на базі кафе-ресторану «Рів’єра»

 

12.02.2020р. в рамках роботи інформаційно-просвітницького волонтерського проекту «Покоління небайдужих» міні-проекту «Смачно. Корисно. Креативно.» з метою співпраці з провідними ресторанами нашого міста на базі ресторану «Рів’єра» для студентів Криворізького державного комерційно-економічного технікуму було проведено лабораторно-практичне заняття (кординатори Єніна Л.І. та Саква В.М.) з елементами мастер-класу.

 

 

Під час лабораторної роботи «Технологічний процес приготування страв з м’яса» бренд-шеф ресторану Пластун С.В. продемонстрував приготування «Рульки запеченої під медово-горчичним соусом», «Mраморної буженини з мікс-салатом» та «Перепілки запеченої з ананасовим фрешом та їстівними квітами».

 

 

Підведення підсумків он-лайн конкурсу «Кулінарний Оскар»

 

З 20 січня по 13 лютого 2020 року в КДКЕТ проходив он-лайн конкурс «Кулінарний Оскар», приурочений до Дня Святого Валентина.

 

Конкурс був організований комісією харчових технологій та готельно-ресторанної справи в рамках роботи інформаційно-просвітницького волонтерського проекту «Покоління небайдужих» міні-проекту «Смачно. Корисно. Креативно.» за підтримки гуртку «Смак», «Сервіс-клубу» та Профспілкового комітету технікуму. Метою заходу було розкрити таланти студентів, виховувати любов до обраної професії, формувати кулінарні та естетичні смаки і вподобання.

 

18 лютого в затишній залі бібліотеки технікуму відбулося підведення підсумків он-лайн конкурсу «Кулінарний Оскар». В номінації «Оригінальний кулінарний подарунок» місця розподілилися наступним чином:

 

• І місце – Бурмак Діана, група ХТ-18-2;

• ІІ місце – Гавришов Данило, група ХТ-18-1;

• ІІІ місце – Вижимок Вікторія, група ХТ-18-1;

• «Приз глядацьких симпатій» - Пугач Юлія, група ХТ-17-2.

 

 

 

 

В номінації «Сервіровка святкового столу» призерами стали:

 

• І місце – Чупла Діана, група РС-18-2;

• ІІ місце – Олійник Діана, група РС-17-1;

• ІІІ місце – Паляниця Каріна, група РС-17-1;

• «Приз глядацьких симпатій» - Салєва Аліна, група РС-18-2.

 

 

 

 

Студенти КДКЕТ в котре переконалися, що кулінарне мистецтво відомо з давніх часів і з впевненістю можна сказати, що це дійсно творчість, яка не може існувати без таланту і фантазії.

 

Майстер-клас на тему «Десерти для банкету»

 

23.02.2020р. в рамках роботи інформаційно-просвітницького волонтерського проекту «Покоління небайдужих» міні-проекту «Смачно. Корисно. Креативно.» студенти-волонтери Криворізького державного комерційно-економічного технікуму та викладач-координатор Пислиця А. І., в рамках партнерства з Першою Українською Асоціацією Шеф-кухарів взяли участь у майстер-класі на тему «Десерти для банкету».

 

 

 

 

На заході, який пройшов під девізом «Спрощуємо життя кондитеру», учасники набули навичок правильного поєднання продуктів і смаків, точності в пропорціях, отримали базові теоретичні знання в сучасному кондитерському мистецтві та ознайомилися з французькою кондитерською термінологією.

 

повернутись на Волонтерський проект