Події

 

Тиждень циклової комісії «Харчових технологій та готельно-ресторанної справи»

 

З 4 по 8 лютого 2019 року у Криворізькому державному комерційно-економічному технікумі проходив тиждень циклової комісії «Харчових технологій та готельно-ресторанної справи». Викладачі разом зі студентами організували і провели низку змістовних, цікавих заходів та різноманітних подій.

 

Тиждень мав на меті вдосконалення організаційних якостей викладачів, розширення світогляду студентів, розвиток їх творчих здібностей, самостійності, естетично-фахового смаку; активізацію пізнавальної діяльності, зростання інтересу до вивчення спецдисциплін професійної підготовки.

 

 

Тиждень розпочався 04.02.2019р. з виїзного заняття з дисципліни «Виробництво кондитерських борошняних виробів» під керівництвом викладача Лисенко Н. П. на базі Львівської майстерні шоколаду. Цікава тема «Технологія приготування оздоблювальних напівфабрикатів для тістечок і тортів» передбачала ознайомлення студентів гр. ХТ-17-3 з інноваційними технологіями виробництва цукерок та прикрас з шоколаду.

 

Під час заняття студенти дізналися багато цікавого про історію шоколаду, про виготовлення виробів з нього за унікальними старовинними рецептами. Доторкнувшись до ремесла шоколадної справи, кожний студент, власноруч, під керівництвом майстрині, мав можливість відпрацювати елементи оформлення цукрових виробів з шоколаду. Заняття закінчилось запрошенням на каву-брейк.

 

 

Цього ж дня була проведена лабораторна робота з елементами тренінгу на тему «Sushi story», з метою ознайомлення з новітніми способами виготовлення та подачі страв і підвищення професійної майстерності студентів.

 

Викладачем Єніною Л. І. проведено заняття у формі майстер-класу в групі ХТ16-1 з дисципліни «Технологія приготування їжі» на тему «Технологічний процес приготування холодних страв та закусок». Старший сушист бару «Суші-торі», Ольга Шаруда, в минулому випускниця технікуму, надзвичайно цікаво розповідала та професійно демонструвала студентам основні етапи приготування та оформлення різних видів суші.

 

 

Завершення дня відзначилось виїзним заняттям для студентів спеціальності «Ресторанна справа» гр. РС 16-1, РС 17-2 під керівництвом викладачів Пислиці А.І. та Заіки О.А. Практичний тренінг на тему «Асортимент та правила подачі гарячих напоїв» відбувся на базі кав’ярні «Cupman espresso bar», що є одним з найкращих закладів ресторанного господарства в Кривому Розі, місцем з особливою атмосферою і насиченим культурним життям. Студенти дізналися про походження кавових продуктів, асортимент, способи приготування різних видів кави, мали можливість оцінити дизайн та обладнання залу, не тільки спостерігати, а і самостійно спробувати себе в якості бариста, з задоволенням дегустували гарячі напої та десерти. Наприкінці зустрічі всі учасники тренінгу дійшли висновку, що становлення висококваліфікованого фахівця не можливе без практичного навчання в реальних умовах. Майбутні спеціалісти ресторанної індустрії поповнили фахову скарбничку цінними знаннями, отримали величезне задоволення від спілкування.

 

 

05 лютого 2019р. викладачем Бурмак Т.О. для групи РС16-1 було проведено заняття – колоквіум з дисципліни «Ресторанний сервіс» на тему «Організація обслуговування іноземних туристів. Складання меню європейських сніданків». Учасники поринули у віртуальну подорож столицями європейських країн - Німеччиною, Італією та Францією. Бесіда спонукала дізнатися більше про обслуговування іноземних туристів, їх кулінарні традиції та вподобання. Обговорення виявилось цікавим для багатьох студентів, оскільки тема розширила їх кругозір, та націлила на розвиток і зростання в професійній сфері.

 

 

Для студентів технікуму від найактивніших членів гуртка «Смак» було запропоновано майстер-клас з карвінгу «FRUIT-KLASS», організаторами якого стали зав.лабораторією Бурмак Т.О. та керівник гуртка Лисенко Н.П. До уваги учасників було представлено створення тематичних композицій із овочів та фруктів з метою розвитку професійних здібностей, формування витонченого, естетичного смаку та виховання усвідомлення важливості якісної роботи фахівців з карвінгу. Під час заходу кожен охочий мав можливість не тільки побачити техніку фігурного нарізання, а й самостійно спробувати відтворити основні прийоми роботи, коли харчові продукти в руках оживають. Присутні спробували власні сили та отримали щире задоволення від побаченого.

 

 

Артклас оздоблення десертів від викладачів Лисенко Н.П. та Єніної Л.І. для студентів ІІІ та ІV курсу спеціальності «Харчові технології» пройшов під егідою «Кондитерське ремесло - це мистецтво!».

 

Спостерігаючи за працею студентів-старшокурсників, вкотре переконуєшся, що кондитерська справа не така легка, як здається на перший погляд. Вся ця краса, створена вправними руками кондитерів, є результатом щоденної кропіткої праці.

 

Наші студенти добре знають, що для успішного спеціаліста необхідний стійкий інтерес до художньої діяльності, вміння добре ліпити, малювати, мати розвинену творчу уяву, та високий ступінь координації рухів рук. А все це досягається завдяки наполегливості, працелюбності на практичних заняттях.

 

 

06.02.2019 р. До Всесвітнього дня Бармена, в рамках роботи «Сервіс-клубу», студенти під керівництвом викладачів Заіки О. А., Пислиці А. І. та Слюсарєвої О. В., зранку вітали всіх кдкетівців листівками та провели дегустацію смачних енергетичних коктейлів, забезпечивши заряд позитивних емоцій на весь день.

 

Цього ж дня у затишній залі бібліотеки КДКЕТ відбувся теоретичний семінар, організований викладачами Заікою О. А., Пислицею А. І., на тему «Зірки Мішлена. Хто їх запалює?». Студенти розповіли про історію виникнення найвищої відзнаки в готельно-ресторанній галузі «Зірки Мішлен». Особливо цікавим став той факт, що нещодавно автори ресторанного рейтингу гіда Мішлен високо оцінили шеф-кухаря київського ресторану "Канапа" Ярослава Артюха. На сайті гіда відзначили те, як він модернізує традиційну українську кухню і вдихає у неї нове життя. Студенти із задоволенням взяли участь у вікторині «Сучасний глосарій ресторанної індустрії» та одностайно правильно відповідали на питання. Святкова, піднесена атмосфера заходу збагатила всіх присутніх новими знаннями, допомогла пригадати вивчений матеріал.

 

 

День продовжився проведенням відкритого засідання гуртку «Смак» з викладачами Лисенко Н. П., Єніною Л. І., на яке завітали школярі ЗОШ №79, 52, 51, 41, 94. Захід проводився з метою ознайомлення учнів зі спеціальностями навчального закладу, що сприятиме їх успішному професійному вибору та можливості реалізації навчально-творчого потенціалу. Під час заходу учасники із задоволенням брали участь у приготуванні різнокольорових млинців з начинками, освоювали прийоми оформлення та подачі страв. Цікава і насичена зустріч закінчилася смачною дегустацією.

 

Такі заходи сприяють не лише поглибленню професіоналізму майбутніх фахівців, а і формують стійкий інтерес до обраної професії, розвивають креативність,бажання саморозвиватися та вдосконалюватися.

 

 

07.02.2019р. у стінах КДКЕТ відбулися перші етапи Всеукраїнських олімпіад з елементами конкурсу зі спеціальностей «Харчові технології» та «Ресторанне обслуговування».

 

Олімпіада «На шляху до вдосконалення» зі спеціальності «Харчові технології» проходила серед студентів груп ХТ16-1, ХТ17-3, ХТ16-2, ХТ 18-1с. Змагання складалося з двох етапів. У першій частині учасники продемонстрували рівень теоретичних знань, де розв’язували технологічні задачі щодо виробничої ситуації, в яких розраховували сировину, складали технологічні карти. На другому практичному етапі готували холодні страви та закуски з подальшою їх презентацією членам журі. Призерами олімпіади стали:

 

І місце – Шевчук Ольга гр. ХТ 16-1

ІІ місце – Воронова Владленагр. ХТ 18-1с та Янко Катерина гр.ХТ 16-1

ІІІ місце – Орлова Ганна гр.. ХТ 18-1с та Лінова Ольга ХТ 16-2

 

Також були вручені сертифікати студентам:

 

Воскресенський Дмитро гр. ХТ 16-1

Оперман Данієла гр. ХТ 17-3;

Брусник Кирило гр.. ХТ 17-3.

 

 

У непростому професійному змаганні на олімпіаді «Ресторатор року» зі спеціальності «Ресторанна справа» взяли участь студенти груп РС16-1, РС17-1 та РС17-2. Учасники виконували завдання, які складалися з двох етапів – теоретичного (тестування зі спецдисциплін і вирішення ситуаційного завдання) та практичного випробування, пов’язаного з демонстрацією професійних компетентностей з обслуговуванням відвідувачів у ресторані. За підсумками олімпіади місця розподілилися наступним чином:

 

І місце – Махиня Олександра гр. РС 16-1

ІІ місце – Бевзюк Олександра гр. РС 16-1

ІІІ місце –Тотиш Маргарита гр. РС 17-2

 

Також були відмічені студенти в таких номінаціях, як:

 

 «Воля до перемоги» – Перевертайло Катерина,

 «На шляху вдосконалення» – Бойко Марина,

 «Натхнення і талант» – Томашова Вікторія.

 

Бажаємо нашим переможцям не зупинятись на шляху до вдосконалення. Нехай будь-яка вершина легко підкорюється і успіх подвоює сили. Щоб вистачало запалу на нові проекти і енергії для важливих і сміливих рішень!

 

 

08.02.2019р. проведено практичний семінар на базі ресторану “PuriGveni” з метою вивчення прогресивних технологій обслуговування за типом «Фуд-корт». Провідними фахівцями закладу ресторанного господарства для викладачів циклової комісії було продемонстровано організацію введення технологічного процесу приготування, оформлення і подачі національних грузинських страв у присутності відвідувача. Кульмінацією події став майстер-клас з приготування гарячих страв грузинської кухні, участь в якому брали студенти спеціальності «Харчові технології», що проходять практику в ресторані.

 

На даному заході викладачі спецдисциплін засвоїли досвід впроваджувати в навчальний процес нові техніки приготування національних страв, організацію роботи «відкритої кухні» в залі ресторану та сучасні методи обслуговування відвідувачів.

 

Підбиття підсумків тижня циклової комісії відбулося у формі засідання круглого столу. Було взято до уваги, що загалом робота комісії спрямована на вдосконалення освітнього процесу шляхом запровадження новітніх, високоефективних методів підготовки майбутніх спеціалістів на рівні сучасних вимог. Викладачі циклової комісії найкраще представили педагогічну майстерність, креативні підходи до організації та проведення заходів разом зі студентами.

 

 

зміст

 

 

© 2007-2019

КДКЕТ